Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2010 05:43 - В чест на кафе-кръчма "Водолаза"
Автор: kry4mi Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3632 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 13.08.2010 02:53


Драги приятели,

Пловдив действително е град богат на забележителности. Едва ли има българин, който да не е виждал/чувал за/посещавал Стария град, римския театър или тепетата. Но нейде отвъд бермудския триъгълник, заключен между Джендема, Бунарджика и Сахат тепе лежи една друга, малко позната пловдивска тайна, за която дори мнозина местни жители не подозират. В безконечния архипелаг от филибейски кръчми едно апокрифно име разпилява вълните на времето като протестиращ земеделец прясно мляко пред министерски съвет. Разбира се, става дума за кафе-кръчма „Водолаза” (оригиналният правопис е запазен)-пчелата майка на „достъпните” питейни заведения в Пловдив.

Историята на „Водолаза” е мъглива точно колкото паметта на посетителите му след второто питие, но за сметка на това местоположението му по-стратегическо от Босфора и Дарданелите взети вкупом. „Водолаза” е акостирал на китната улица „Младежка”, което отчасти обяснява средната възраст на посетителите (около 67,3762 години; някои се кълнат, че помнят подписването на Ньойския договор и други исторически събития от съдбовно национално значение).  „Водолаза” изобщо не е толкова лесен за локализиране, колкото гръмкото му име предвещава. Желаещият да се добере до заветния пристан трябва да се провре през лабиринта от тенекиени магазини за иначе маркова парфюмерия, редувани с баничарница, чорапена борса и зеленчукови сергии, които оформят съседния „Водолазу” пазар. През лятото, всички опити за достигане откъм противоположната страна са също обречени на неуспех, благодарение на отбранително ситуираните барикади от дини, докарани за продан в големия град от мургави посланици на Хасковлийски и Свиленградски околия.

image

Водолаза фасада

Въпреки, че не притежават ехолокационните способности на някои морски твари, „Водолаз”-ите винаги намират своя път в кораловия риф от препятствия, обкръжаващ техния бастион, което логично насочва вниманието ни към екстериорния дизайн на споменатата питиепродавница. „Водолаза”, скъпи приятели, е дуалистично решен в керемиден червен цвят на тенекиената си фасада, гарниран със смело тъмносиньо на задните (също толкова ламаринени) стени. Градските легенди не отронват нито ред за дръзкия подтик, материализирал се в такъв цветови фурор. Тук е мястото да споменем, че на гръбната стена, неизвестнен зограф, може би в унес по отминалото лято 1972 в Мичурин, е дал воля на въобръжението си; акт, виден и до днес под формата стенопис на устремен подводничар, акомпаниран от също толкова категоричен надпис „ВОДОЛАЗА”. За зъл късмет, мнозина от посетителите оценяват този изблик на носталгия основно с добре насочена струя урина в малките часове на нощта. Точно над входа, като самотен фар в безкрайната морска шир, примигва табелка „Пийте Кока-Кола”, под която някак резонно, но същевременно гордо на посетителя се указава, че именно това е кафе-кръчма „Водолаза”.

Дали от имперска жажда за експанзия, или по чисто търговски съображения, заведението от нашия разказ се разрастна значително в последното деситилетие. Като същ октопод, „Водолаза” започна да прикотвя близкостоящите пейки, снябдявайки ги с маси, добре циментирани за удобство на клиентите (мобилните пластмасови маси дават лъжовна опора на някои гости, които в опитите си да намерят така необходимия им баланс често пъти погрешно се уповават на пластмасовите мебели и неминуемо изпитват здравината на асвалта). Интересен колорит към външния изглед на кафе-кръчмата добавят брезентовите военни маскировъчни мрежи/сенници, които в горещите летни дни предпазват чувствутелните темета на посетителите от знойното тракийско слънце. По отношение на сенниците „Водолаза” надживя значително „При Коко” и бар-скара „Кавала”, чийто мрежи бяха плячкосани по най-безпардонен способ непосредствено след фалитите им (трагедията на бар-скара „Кавала” е, че тютюневият склад в който се помещаваше ханчето беше сринат).

Но нека оставим битовизмите настрана и заедно се гмурнем в дивната вътршност на „Водолаза”.

image

Водолаза интериор

Прекрачвайки прага посетителят се потапя в една вселена от тежки, взаимноприплетени миризми (основно на цаца и мастика), пъстри гледки и меки, успокояващи звуци. Вдясно, откъм кухнята, като песен на меланхолични сирени се носи ритмичното бълбукане на олио, допълнено от мажорното ръмжене на хладилника „Минск”, в чиято паст се приютяват хранителните продукти (споменатата цаца, картофи и сирене) тъй обичани и ценени от пригладнелите гости. Отляво, към ушите на новодошлия се стелят акордите на класически рок балади от 70-те и 80-те години (Пърпъл, Цепелин, Куин и др.), възпоризведени с не дотам добро качество от касетофона (да, касетофон, компакт дискът все още е тера инкогнита във „Водолаза”) над бара. Чалга почти липсва. Вътрешността на „Водолаза” предлага безподобен пир за визуалните възприятия-цветове и форми мамят окото от всеки ъгъл. Както във всяка уважавана кръчма, и тук изобилствува с плакати на местни футболни клубове. За разлика от повечето заведения, чиито собственици са фанатизирани последователи на един единствен отбор, тук помирително са окачени постери на втородивизионните пловдивски дружини „Марица” и „Спартак”. С цел да не бъде отблъсната нефутболната клиентела, част от стените са декорирани с календари на поразсъблечени госпожици, обикновено промотиращи автомивки, фирми за металообработка, таксиджийски компании и други високонравстени препитания. Естествено, голотата е с мяра, от уважение към десетките пуритани, които се стичат към „Водолаза” ежедневно.

image

Водолаза - табела

Барът за посетителите на „Водолаза” е това, което е Божи гроб за християните и Мека за мюсюлманите-сакрално място, което се посещава със сигурност поне веднъж, макар в повечето случаи многократно. Усещането за всевишна намеса не напуска госта през целия престой на бара-няма как иначе да си обясним „непосилните” цени от 80ст. за водка/ракия (описани в менюто като „Кислород за водолази”) и 30ст. за газирана вода. Забележителен факт във „Водолаза” е, че „малкото” питие съдържа 100 грама течно здраве; количеството се отмерва чинно пред поръчващия, за да няма упреци за спестени грамажи. Чувстото за духовно принадлежност, за сплотеност и близост изкристализира и в бащинския съвет „Ако те изгонят от вкъщи, върни се пак”-стратегически разположен над бара псалм, следван чинно от болшинството местни посетители след поредните порции семейни дразги и несгоди. Анализирайки водолазното братство, трябва да отбележим, че редовната клиентела се състои от една хомогенна маса от студенти/ученици, местни алкохолици, пенсионери, строителни работници и онази група, наречена условно „всички останали”, която често варира както откъм количество, така и откъм съдържание (далеч не е изключение милата картинка на дядо, баба и внуче цоцкащи дружно облак в 11.30 сутринта). В отсъствието на „всички останали”, „Водолаза” е под абсолютната власт на редовните си абонати-образи достойни за отделна новела или дори цял роман. Като пример ще посочим само Жен Шен-а (истинско име незнайно), според когото билката жен-шен расте само на две места на планетата-в Хималаите и на собствената му тераса. Същият с плам се самоопределя като диагностик/лекар и услужливо предписва лечение на стотици болежки (от артрит, през кокоша слепота та чак до проблеми с менструацията), всички лечими пряко или косвено с жен-шенова терапия.

Около полунощ, когато конвертираните в алкохол парични наличности на повечето подводничари са

image

 

Водолаза - табела

изчерпани, страничният наблюдател често става свидетел на едно почти библейско човеколюбие. Верни на приказката „болен здрав носи”,  добре подредените алконавти, крачейки по Вапцаровски рамо до рамо и уповавайки се един другиму за равновесие дружно поемат към обятията на гостоприемната нощ, само и само за да се завърнат отново с утроени сили на следващия ден. И ако си мислите, прелюбезни приятели, че в този живот всичко тече и всичко се пие, ако ви изгонят от вкъщи и всичко изглежда безнадеждно, ако шефът ви е г*з голям, ако кризата, съпругата и любовницата ви удрят по джоба, то знайте, че във „Водолаза” винаги ще намерите сродна ранима душа с която да споделите бално и драго. Ако ли не-то поне може да се матирате безпаметно за 5лв...


От
Кry4mi.com


Тагове:   Пловдив,   фен,   водолаз,


Гласувай:
1



Следващ постинг

1. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
06.02.2012 18:53
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kry4mi
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 27002
Постинги: 11
Коментари: 5
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930